Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2007 19:54 - От човека към маймуната
Автор: ganapati Категория: Забавление   
Прочетен: 2808 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 25.07.2007 19:57


Веднъж князът отишъл в маймунската гора. Както го видяли, маймуните се изпокрили в паника, останала само една маймуна, която изобщо не му обръщала внимание и подскачала от клон на клон, сякаш показно. Князът пуснал стрела в нея, но тя я хванала в полет. В отговор князът заповядал на приближените си всички да стрелят по нея, полетял дъжд от стрели и маймуната паднала мъртва. Тогава князът се обърнал към своя приятел Йен-Буй:
-Видя ли какво се случи? Това животно рекламираше ума и способностите си. То вярваше, че е недосегаемо, вярваше в силата и майсторството си. Помни тази случка! Никога не показвай пред хората най-добрите си качества.
Когато се върнали в двореца, Йен-Буй станал ученик на княза, той ден и нощ работел върху себе си, за да се избави от всичко, което го прави да изпъква. Скоро в кралството вече никой не знаел нито как да се държи с него, нито пък как да го манипулира.....
........................... ……………………………………..
Тази история съдържа един от най-тайните ключове на Дао. Дао казва, че всичко, което е прекрасно в човека, трябва да се пази и съхранява дълбоко. Това, което е истинско във вас, трябва да се съхранява в сърцето, защото, когато истината е скрита в сърцето, тя израства като зърно, попаднало в благодатна почва. Ако го измъкнете навън, за да го види всеки, то просто умира, умира без полза. Така във вас никога няма да цъфнат цветя. Обръщайте се къв всичко истинно и прекрасно като към зърно. Внимателно му предоставете почва в сърцето си и не го демонстрирайте на всеки и навсякъде.
Но всеки прави обратното. Това, което е неправилно, вие криете и не искате никой да види, а това, което е прекрасно-дори ако и не е така-вие непрекъснато изваждате на показ пред всички, вие го демонстрирате, опитвате се да го рекламирате, да го прославите.
От това идва и гасненето на човека-защото уродливото расте, а истинското се губи и изсъхва. Неистинското расте, то става зърно и дава плодове, а истинското се изхвърля и умира.
Обръщайте се към всичко, което е истинно и прекрасно във вас, като към зърно....


 


Дао според моето скромно мнение обединява всички духовни пътеки на човека, познати под различни имена...а именно да опознаеш Себе си и да пребиваваш в лотоса на своето сърце - по същия начин както са говорили Иисус,Мохамед, Сократ, Буда, Гуру Нанак, Лао Дзе (пръв описал Тао - Дао), Авраам и много други. Възхищавам се много на един велик гражданин на света от индийски произход - Махатма Гандиджи. Само като пиша за него цялото ми тяло настръхва от величието му. Прозрял, че всички свещенни книги отразяват визията за едно и също дърво на духовността, опитал се да обедини индусите в една нация, успял да извоюва само :о))) освобождението на Индия. Гледайте ако имате възможност филма за него, тук там го има в нета а за видеотеките незнам, защото е доста стар.



Тагове:   маймуната,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Iskam da kaja che nishto ne kazvam:)
25.07.2007 20:25
Tova prochetoh tuk, a primera za Gandy e pylno optricanie na gorenapisanoto, zashtoto toi ako si beshe zapazil poznanieto sega njamashe da se pishe tozi post:)
цитирай
2. анонимен - blagodaria!
26.07.2007 07:37
bez komentar!
цитирай
3. ganapati - Към анонимен 1
26.07.2007 13:20
Принципно, не е желателно да се пише на латиница, ако имаш желание да ни обясниш на кирилица какво имаш предвид...
цитирай
4. анонимен - Въпрос
26.07.2007 21:21
Но как да стане : хем да развиваме доброто в себе си, хем и да не го споделяме, тогава какъв е смисълът на духовното развитие?
Радина
цитирай
5. ganapati - Честно да ви кажа сега разбрах какво ...
27.07.2007 12:32
Честно да ви кажа сега разбрах какво е имал предвид и анонимен 1, но с тази негова латиница...

Въпросът е прекрасен и зад привидното първоначално объркване стои едно много просто обяснение.

Всекидневно ние се стремим да отдаваме по нещо хубаво към другите хора. Но когато това е външно, свързано с нетрайни емоции (колкото и трайни да ни се струват те обикновено бързо отминават) извора пресъхва, защото е плитък. Напротив ако черпим от радостта на Духа в нас извора е неизчерпаем. Автора има точно това предвид - да пазим ревностно радостта на Духа вътре в сърцето си, точно това е зърното, нашата есенция. В Сахаджа йога всеки се научава бързо (...ако има уши са слуша и сърце да види...) какво представлява Духа и как ние действително не сме нищо друго освен Духа (Атма).

Ако пазим в себе си радостта на Духа и отдадем навън всичко негативно, което сме си пазили вътре през годините, много скоро тази негативност ще изчезне, защото нищо отвътре няма да я поддържа.
цитирай
6. thekeeper - :):)
17.08.2007 23:15
много хубав пост. !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ganapati
Категория: Забавление
Прочетен: 121852
Постинги: 27
Коментари: 94
Гласове: 440
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930